Laatste Nieuws
Home - Nieuws Regio Kust - Naast Zeehonden in Nieuwpoort, nu ook Pinguins in Nieuwpoort

Naast Zeehonden in Nieuwpoort, nu ook Pinguins in Nieuwpoort


Zeehonden in Nieuwpoort

Naast Zeehonden, nu ook Pinguins in Nieuwpoort bij staketsel

Zeehonden in Nieuwpoort krijgen nieuwe buren

De zeehonden in Nieuwpoort zijn nu niet alleen meer als een gratis toeristische attraktie. Een kolonie van vijf pinguïns, de eerste pinguins die ooit in Belgie in de natuur zijn aangetroffen, hebben zich op het strand van Nieuwpoort gevestigd. De vijf Magelhaenpinguïns – allemaal volwassenen en gezond – zijn de afgelopen dagen op het strand vlakbij het Loodswezen en het staketsel in Nieuwpoort gespot door wandelaars en lokale vissers.

Volgens experts van het Vlaams Instituut voor de Zee vertoeven de zeevogels normaal gezien in Zuid-Amerika maar het is op het moment niet duidelijk hoe de zeevogels terecht gekomen zijn in Nieuwpoort.

“Waarschijnlijk hebben ze op een containerschip gesprongen die onderweg was van de Falklandeilanden naar de haven van Zeebrugge – en ze vonden het zo leuk dat ze besloten om te blijven. Van de foto’s die we hebben gezien, lijkt de groep gezond en gelukkig genoeg,” zei zoöloog Wim Verstraete van het Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende

Lees ook

Hij voegde eraan toe: “Het is op dit moment koud, dus de pinguins zijn goed thuis in de huidige omstandigheden en zullen waarschijnlijk veel voedsel vinden in de Noordzee. Hoewel we echter begrijpen dat dit de eerste keer is dat we pinguins hebben in Nieuwpoort en aan de Vlaamse kust en dat de toeristen de pinguins graag willen zien en fotograferen, dringen we er op aan om op een afstand te blijven en de pinguins ruimte te geven.”

“Ze [toeristen] moeten ook hun honden aan de leiband houden!”

Dagjestoerist en 34jarige Lorraine Dewaele uit Edegem die Nieuwpoort bezocht, zei: “We hebben ze vanmorgen rond zien waggelen. Ze zijn echt schattig – veel leuker dan de meeuwen die je normaal tegenkomt.

Mijn vier jaar oude zoon heeft Pingu op televisie gezien en hij was erg opgewonden toen ik hem vertelde dat ze pinguins hadden in Nieuwpoort ”

De heer Wim Verstraete zei dat terwijl hij en zijn team zich op dit moment niet druk maken voor de welvaart van de pinguïns, de pinguins zouden het moeilijk kunnen hebben om te overleven tijdens de warme lente en zomermaanden.

“We zullen de situatie dagelijks analiseren en op de voet volgen , maar het is mogelijk dat de pinguins naar het noorden zullen migreren waar ze kunnen genieten van het koudere klimaat.”

Pinguïns komen normaal gezien niet in het nieuws in Nieuwpoort of langs de Vlaamse kust alhoewel 2 jaar geleden een pinguïn uit de zoo in Antwerpen werd gestolen en terug gevonden was in De Panne.