Laatste Nieuws
Home - Lifestyle - Vlaamse Kust : Slakkelekken Epidemie Verspreidt Zich Over Nieuwpoort

Vlaamse Kust : Slakkelekken Epidemie Verspreidt Zich Over Nieuwpoort


 

Vlaamse Kust “Mijn zoon Johan? Die is niet meer van deze wereld. Hij moest als een natte hond buiten slapen omdat hij niet in huis kon blijven omdat we bang waren dat hij ons blind zou roven.” zegt Josefine Calcoen, inwoonster van Nieuwpoort aan de Vlaamse Kust en oprichter van MTSL (Moeders Tegen SlakkeLekken).

Mevrouw Calcoen woont in de Gasstraat, een van de armste, gevaarlijkste en meest getroffen buurten van Nieuwpoort aan de Vlaamse Kust. Ze heeft drie zonen, die nu allemaal verslaafd zijn aan slakkelekken, een verslaving die dodelijker en meer verslavend is dan pure heroïne.

Het probleem van de lokale slakkenplaag stelt zich al langer. “Voor de winter hadden we al veel slakken opgemerkt, maar in overleg met de groendienst besloten we om de natuur zijn werk te laten doen. Normaal gezien vriezen de meeste slakken dan dood. Maar het was een zachte winter en de slakken hebben zich enkel vermenigvuldigd. Ze zijn met tienduizenden en hun aantal groeit nog, vooral in de omgeving van de Genklaan en de Zandstraat  ”, zegt schepen voor Leefmilieu Kris Vandecasteele (CD&V).

Wat is het?

Slakkelekken is de techniek van het inslikken van het psychoactieve slijm dat een slak produceert wanneer de slak menstrueert en achterlaat wanneer de slak zich voorbeweegt . Het slijm bevat 5-MeO-DMT en bufotenine.
5-MeO-DMT en bufotenine behoren beide tot de familie van hallucinogene isotopen. Door deze stoffen produceert het slijm van de slak psychoactieve effecten wanneer het oraal wordt ingenomen.
De gewone tuinslak bleek pas eind vorig jaar dergelijke eigenschappen te hebben.

De drug is nu in ons land op de radar gekomen toen Mevrouw Calcoen een staal naar het laboratorium Modus Fiesta stuurde. Het labo krijgt wel vaker stalen van drugs zodat ze die kunnen testen voor de veiligheid van de consument. Op basis daarvan is het waarschuwingssysteem aan de Vlaamse Kust in werking getreden.

“Preventie is niet altijd voldoende, sommige middelen worden vaak gebruikt door groepen mensen die buiten onze preventie vallen”, zegt Waals minister van Volksgezondheid Maxime Prévot. “Daarom doen we meer gerichte acties bij professionals die vertrouwd zijn met de gebruikers en die hen van dichtbij kunnen bijstaan en helpen.”

Niet alleen de Belgische overheid heeft een waarschuwing uitgestuurd, maar ook Eurotox, een sociaal-epidemiologisch observatorium van alcohol en drugs actief in Wallonië en Brussel, heeft een waarschuwing uitgevaardigd. Zij hebben een informatie uitgegeven waarin ook maatschappelijk werkers, psychologen en opvoeders op de gevaren worden gewezen

Liktechnieken

De standaard manier van slakken likken of ‘Slakkelekken’ is door je tong heen en weer te bewegen onder de buik van de slak(voelt aan net zoals een kattetongetje).

Dit kan worden gedaan door van tongkant te wisselen, of door het bovenste gedeelte van de tong te gebruiken voor zowel voorwaartse als achterwaartse beweging.
De beste manier die de voorkeur heeft van veel slakkelekkers is het vormen van een cirkelvormige windmolenbeweging met de punt van je tong. De ruwe korrel van de buik van de slak draagt ​​ook bij aan de euforische high.
Gebruikers beweren dat dit gevoel lijkt op dat van een kat die tussen je tenen likt.

Of de cirkelvormige beweging met de klok mee of tegen de klok in moet, hangt ervan af of u zich op het noordelijk of zuidelijk halfrond bevindt. Voor Belgische slakken is een kloksgewijze richting aan te raden.

Verslaving

Slakken likken wordt beschouwd als een drug voor de arme man. Het geeft een intense high die enkel een paar minuten duurt. Daardoor hebben gebruikers constant behoefte aan meer, waarbij sommige verslaafden tot 50 lekken per dag kunnen nemen en voortdurend op zoek zijn naar meer slakken in tuinen, parken, op schoolmuren en onder de grote struiken bij de kerk in Nieuwpoort.
Hun leven wordt verteerd door het likken van slakken, zo erg zelfs dat ze vaak worden omschreven als ‘zombies’ door familie en vrienden. Gebruikers zijn constant op zoek naar hun volgende slak, ze eten niet meer, drinken niet meer, praten niet meer of kijken zelfs niet meer naar TV.

Dr. Fillip Verzande, een vooraanstaande medische expert over de effecten van drugsverslaving, beschreef hoe een persoon verandert: “De sensatie die men heeft door de afwezigheid van de drug is erg slecht omdat het gevoel zo snel en intens is. Je wordt depressief en krijgt de kenmerken van psychische symptomen zoals droefheid, wanhoop, lage zelfwaarde, lusteloosheid, schuldgevoelens, negatief denken,suïcidegedachten en biologisch of lichamelijke georiënteerde symptomen zoals slaapproblemen, eetproblemen, verminderde seksuele drift, vermoeidheid, minder energie en de onmogelijkheid om plezier te beleven kunnen zich ook manifesteren.
Het transformeert je persoonlijkheid volledig om agressiever te zijn en spoort de gebruiker ook aan om hun broekspijpen in hun sokken te stoppen.”

Sociale impact

Een recente enquête toont aan dat 6 van de 10 tieners tussen 16 en 18 jaar al meer dan eens geprobeerd hebben slakken te likken. Het probleem heeft nu epidemische proporties aangenomen in sommige delen van de Kust. Vorige week werd een 14-jarige schooljongen ‘geslakkelikt’ gevonden buiten zijn plaatselijke school door een passerende Politiewagen

“Hij was zo high en geslakkelikt dat hij mijn naam niet eens kende”, verklaarde lokale agent Leo Hennebert, Politie Vlaamse Kust

Wie te beschuldigen?

Veel mensen wijzen de vinger op de huidige recessie, de enorme werkloosheid, vluchtelingen en toenemende armoede als de belangrijkste factor voor de groeiende trend in de armere gemeenschappen van Nieuwpoort, Veurne en Oostende en de ganse Vlaamse Kust.

Er zijn veel factoren: slechte ouders, saai land, slechte kwaliteit in tv-aanbod, cafes te duur, katholieke priesters: er zijn geen andere opties voor hen en daarom wenden ze zich tot slakkelekken om de tijd te doden.

MTSL : Moeders tegen slakken lekken 

Josefine Calcoen vormde deze groep nadat ze haar zonen zoveel had zien lijden en door gebrek aan hulp van de overheid.

De overheid doet niets. Als ze iemand met een slak vangen, laten ze ze gewoon gaan, ze beschouwen het als ‘persoonlijk gebruik’ en nemen het eenvoudigweg af. De slak wordt dan weer in zijn natuurlijk habitat geplaatst om een uurtje terug opgepikt te worden door een andere verslaafde . De straf is niet streng genoeg, ‘verkondigde ze.

Deze jonge mensen zijn erg ziek. Ze hebben alle hulp nodig die ze kunnen krijgen. “voegde ze eraan toe.

Moeders tegen slakken likken is nog steeds geen officiële vereniging omdat Josefine en de andere vrijwilligers zich de € 6.000 die nodig is om te registreren niet kunnen veroorloven.
De groep vertrouwt op donaties en hulp van inwoners van Nieuwpoort. Haar huis met 2 slaapkamers speelt rol als opvangcentrum en buurthuis voor verslaafden en hun familieleden.