Laatste Nieuws
Home - Lifestyle - Populaire Vlaamse Namen Sterven Uit

Populaire Vlaamse Namen Sterven Uit


Populaire Vlaamse namen niet zo populair meer

Foto: Enkele deelnemers in het populaire Vlaamse Namen onderzoek

Foto: Enkele deelnemers van het populaire Vlaamse Namen onderzoek

Een nieuw onderzoek naar populaire Vlaamse namen, uitgevoerd door de Universiteit van Gent in opdracht van Nieuwpoort Nieuws en ter aanvulling van het recente Sexpert-onderzoek door de KU-Leuven, Ugent en Sensoa , werpt een nieuw licht op de nomenclatuur die Vlaamse mannen gebruiken bij het beschrijven van hun aanhangsel.

Terwijl mannen vaak openhartig spreken over de Vlaamse namen die ze hun penis geven, Nieuwpoort Nieuws kan bevestigen dat dit onderzoek is de eerste nationale studie van zijn soort.

Van dag tot dag kan men mannen misschien terloops horen zeggen dat hun ‘penis’ verschrikkelijk jeukt of aan het zweten is, maar er is een totaal gebrek aan archiefmateriaal en onderzoekend werk verricht door de Vlaamse regering over populaire Vlaamse namen voor penissen en hoe Vlamingen hun penis noemen”

Als we dit niet documenteren, zullen we een belangrijk element van onze Vlaamse taal en cultuur verliezen, vandaar dat dit onderzoek naar populaire Vlaamse namen voor penissen van vitaal en Vlaams belang is, “ lichtte Koen Dooms, hoofd van het onderzoek, toe.

Nieuwpoort Nieuws kan bevestigen dat het verzamelen van dergelijk gevoelig materiaal is niet zo simpel als men zou denken.

“Nou, we benaderden gewoon mannen en vroegen hen: ‘wat noemt u uw  penis wanneer u thuis bent?”

“Sommige van onze onderzoekers werden aangevallen, maar dat is allemaal onderdeel van ons dagelijks werk,”deelde de heer Dooms mee.

Na enkele maanden van uitgebreid en intensief onderzoek ‘Pietje’ of ‘Pieteke‘ werd geopenbaard als de meest populaire Vlaamse naam voor de penis onder de Vlaamse mannen tussen 50 en 100 jaar te zijn.

Pietje was vroeger de overweldigende favoriet als populaire Vlaamse naam, maar nu we verhuizen naar een meer en meer kosmopolitische cultuur in de steden over de laatste decennia, proberen mannen hun individualiteit te doen gelden met nieuwe Vlaamse namen.”

Misschien hun vaders vertelden hen om hun penis ‘Pietje’ te noemen waar tegen ze later in hun leven rebeleerden en een andere naam kozen voor hun penis.” volgens onderzoeker dr Dooms

“Het was enkel toen ik in het College van Veurne was dat ik voelde dat ik het kon doen.. je weet wel… die naam ceremonies! Dus ‘Pietje’ werd ‘Blauwaderige Yoghurtpomp’ op 12 september 2002. Dat was een geweldige dag, ik herinner me het nog goed, “deelde studie onderwerp Ludo Vincke mee.

Pietje, Adam, Suske, Albert, De Kleine, Lul, Flurkje en Sjwans (Limburgs) waren populaire Vlaamse namen, maar het lijkt er op dat meer en meer traditionele Vlaamse namen zijn aan het uitsterven en nieuwe Vlaamse namen zoals Neukpeuk, Eenogige Broekpaling, Roompomp, Rukgerei, Derde Been, Kinderarmpje, Wonderwand en Vleeslolly zich nu in de leiding bevinden

“Het onderzoek toonde ook aan dat veel mannen hadden penisnamen zoals ‘Albert’ vergeten. Dat is echt een schande.”

“Met dit onderzoek hebben we nu een goed idea over hoe mannen hun penis noemen en kunnen we maatregels nemen om dit in ons Vlaams erfgoed op te nemem”. besloot  Koen Dooms.

Het volledige onderzoek naar populaire Vlaamse namen for penissen is beschikbaar online op www.vlaamsepenisnamen.be