Laatste Nieuws
Home - Entertainment - PAS DE DEUX (Eurosong Festival 1983) Sleept U.S. Dep. Of Defence Voor De Rechter.

PAS DE DEUX (Eurosong Festival 1983) Sleept U.S. Dep. Of Defence Voor De Rechter.


­Pas De Deux: Walter Verdin, Hilde Van Roy en Dett ­Peyskens

­Leuvense Muziekgroep Pas De Deux: Walter Verdin, Hilde Van Roy en Dett ­Peyskens

Leuven(B) – Langley(USA) Belgisch muziek trio Pas De Deux, die wereldbekendheid verwerfde en het Vlaamse chanson op de muzikale wereldmap had gezet na de uitzending van het Eurosong festival in 1983, heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie voor de rechtbank gedaagd wegens het niet betalen van een factuur voor $ 666.000 (de tariefstructuur van De Duivel) voor het gebruik van hun liedje Rendez-vous als het auditieve equivalent van waterboarding in Guantanamo Bay en het niet betalen van auteursrechten, aldus Walter Verdin, Pas De Deux toetsenist en komponist van het liedje, in een exclusief intervieuw met Nieuwpoort Nieuws

Een voormalige Guantanamo bewaker had naar verluidt contact opgenomen met de Leuvense Crypto-Jazz-Punk muziekgroep om hen te laten weten dat hun liedjes, en in het speciaal het liedje Rendez-vous, werden gebruikt als marteling gereedschap voor gedetineerden.

Sindsdien, Pas De Deux heeft advies gekregen van SABAM-advocaten die denken dat Pas De Deux een goede zaak hebben tegen de Amerikaanse regering.

We stuurden ze (de US) een factuur voor onze muziek diensten toen we hoorden dat ze onze muziek gebruikten zonder onze schriftelijke toestemming en als wapen voor de strijd tegen terrorisme, aldus Verdin.

En zover de insinuatie betreft dat luisteren naar Pas De Deux gelijk is aan marteling is een zeer groot insult,” zei een beledigde Verdin.

Ik zou niet willen worden onderworpen aan overdreven luide muziek met een monotone melodie voor zes tot 100 uur nonstop,” vertelde Verdin.

Een vernietigend rapport, bekend gemaakt door de US Senate Intelligence Committee vorige week, heeft een aantal gevallen waarin gedetineerden in coverte CIA  lokaties, waaronder Belgie, werden gedwongen om onbeschrijfelijke daden van marteling te ondergaan, waaronder luisteren naar het liedje ‘Rendez-vous’.

Onder de Bush regering werden terreurverdachten uit de hele wereld vastgehouden in geheime gevangeniskampen als de CIA probeerde om informatie uit hen te krijgen.

Hoewel het gebruik van marteling voor het eerst aan het licht kwam na het lek van de schokkende beelden uit de Abu Gharib gevangenis in Irak in 2003 ,  enkel nu wordt de volle omvang van de martelingen van gevangenen duidelijk na de publicatie van een rapport van de US Senaat. .

Het rapport toont aan dat gedetineerden en onschuldige verdachten werden mishandeld door middel van slaaptekort, Stresspositions, waterboarding, bedreigingen van het vermoorden van hun families, elektrische shokken, bedreigingen van het verkrachten van hun dochters en het luisteren naar het liedje Rendez-vous, het audio equivalent van waterboarding, voor uren en dagen nonstop

“Het was de meest gevreesde marteling , voorbehouden voor mensen die weigerden informatie te geven zei CIA-agent Joe Crosby van de US senaatcommissie

Crosby weigerde te antwoorden op aantijgingen dat verschillende gedetineerden werden gedood tijdens de martelingen.