Laatste Nieuws
Home - Nieuws uit Nieuwpoort - Nieuwpoort bereidt zich voor Het Legen Van Het Water.

Nieuwpoort bereidt zich voor Het Legen Van Het Water.


Nieuwpoort Bereidt Zich Voor Het Legen Van Het Water.

Foto: Nieuwpoort Stedelijk Archief

Het Stadsbestuur van Nieuwpoort heeft met Nieuwpoort Nieuws vandaag meegedeeld dat preparaties onderweg zijn voor ‘Het Legen Van Het Water’ dat zal plaatsvinden op maandag 9 Juni 2018 om 07.37am in de haven van Nieuwpoort

Het Legen Van Het Water, vroeger gekend onder de naam van ‘ Le Drainage Des Eaux ‘ voordat de Vlaamse regering het officieel vertaalde in het Vlaams in 1992, is een twintig tot vijfentwintigjaarlijkse (25 jaar) onderneming die bevalt op de stad om hun blauwe vlaggen voor waterkwaliteit te behouden.

Het Legen Van Het Water is gedaan door een stop te verwijderen in de haven van Nieuwpoort zodat het dan kan worden verzameled in een ondergronds water reservoir, groot genoeg om de miljoenen hectoliters water te bevatten. Eens verzamelt,  het water wordt gekookt en gefiltered en manueel gepompt naar het Spaarbekken waar het pure water word opgeslagen voordat het terug naar de zee vloeit.

Stadsarchivaris van Nieuwpoort Stad, dhr Johan Ghijselinck, gaf Nieuwpoort Nieuws een kort inzicht van de historie van ‘Het Legen Van Het Water’ vanuit zijn kantoor onder het Stadhuis in Nieuwpoort.

“De oudste schriftelijke documentatie die wij vandaag ter hand hebben dateerd van 1826 en toont het graven van het ondergronds reservoir en was gepland door visionist en  Nieuwpoortenaar Charles Coppieters.”

“De laaste maal dat de operatie succesvol uitgevoerd was, was in 1944.” (zie Foto)

In 1976, onder toenmalig burgemeester G.Mommerency, werd een poging om ‘Het Water Te Legen’ uitgesteld daar de manueele pomp gebroken was, maar een succesvolle ‘Leging’ vond plaats in 1979, nadat een compleet nieuw pomping en desalinatie systeem werd gebouwd naast de haven.

In 1918- gedurende WWI – werd de unanieme beslissing gemaakt om Het Water NIET Te Legen, maar aan te vullen met extra water van de Yzer, de Plassendaele vaart en een paar andere vaarten van wie ik mij de namen niet kan herinneren op dit ogenblik. Dit resulteerde dat gans Belgie, Holland en Noord Frankrijk onder water kwam te staan en tekende ook het einde van de oorlog aan.

In contrast, de operatie van 1944 gedurende WWII preventeerde de Duitse U-Boten de Ijzer op te varen en daardoor komt het dat de geallieerden WWII gewonnen hadden.

Lees ook Politie Westkust binnenkort in Episode van ‘World’s Most Dangerous Police Chases’

Inwoners van Nieuwpoort kunnen contact opnemen met het Stadsbestuur voor meer informatie op het nr 058224453