Laatste Nieuws
Home - Nieuws uit Nieuwpoort - Nieuwpoort Bad : Bakermat van Drifting

Nieuwpoort Bad : Bakermat van Drifting


Nieuwpoort Bad

Nieuwpoort Bad : Dhr F Maertens en poepkeuntje Martha aan het driften op het strand.

Driften, een autorijtechniek waarbij de bestuurder de auto in een vloeiende zijdelingse beweging (dwars) door een bocht stuurt door de auto opzettelijk te oversturen, en dit vervolgens zo lang mogelijk aan te houden, werd voor het eerst uitgevonden in 1949 door Nieuwpoort Bad inwoner en billekarre enthousiast Frederique Maertens .

Frederique Maertens, zoon van Henri Maertens, een uitbater van een billekarre verhuurbedrijf op de dijk in Nieuwpoort Bad, pioneerde als eerste de revolutionaire techniek met een van zijn billekarren op het plaatselijke strand in Nieuwpoort Bad met zijn verloofde Martha.

.De 22 -jarige werd een regelmatig gezicht op het strand van Nieuwpoort Bad en blijkbaar was hij een ‘ beetje een ploage ‘ voor de vakantiegangers en inwoners van Nieuwpoort Bad.

Niet alleen had hij ‘ driften ‘ uitgevonden, hij was ook de organisateur van de allereerste Nieuwpoort Bad Cruise en Drift Treffen in september van 1950, en nodigde andere jonge mannen uit om te samen in billekarren te driften op het strand en de zeedijk ter hoogte van het Loodswezen.

Maertens stond erop dat iedere billekarre bestuurder zijn poepkeuntje ofte moksje meebracht voor de cruise.

Boy-racer Cruise en Drift Treffen 1950

Boy-racer Cruise en Drift Treffen 1950

In de komende vijf jaar, Nieuwpoort Bad werd een hotspot voor jonge boy-racers en drifting-enthousiasten en bij einde 1958, toen de eerste draagbare cassette- players/recorders beschikbaar kwamen, konden repetitieve deuntjes (vergelijkbaar met Drum&Base) gehoord worden over de ganse dijk, waardoor het jaarlijkse Drifting Treffen ieder jaar groeide in populariteit .

In 1957, de gemeenteraadsleden van Nieuwpoort besloten dat ze genoeg hadden gekregen van de irriterende drifters en boyracers die rondreden in de stad, en verbood alle billekarren en andere voertuigen op het strand. Een wet die nog steeds van toepassing is vandaag.

Helaas , Frederique Maertens en zijn moksje Martha, kwamen om in een vreselijk accident dat veroorzaakt was door een foutieve handrem toen hij een drifting demonstratie gaf met zijn favoriete billekarre en in de zee belandde tussen het Loodswezen en het staketsel

Tot op deze dag, en algemeen geweten onder Nieuwpoortenaars, als u gedurende de nacht naar de rand van de dijk gaat waar het Loodswezen en het staketsel is en goed luistert, kunt u nog steeds Martha horen schreeuwen en andere spookachtige geluiden horen.