Laatste Nieuws
Home - Nieuws uit Nieuwpoort - Nieuwpoort 1941 – Mobiele Lanceerplatformen

Nieuwpoort 1941 – Mobiele Lanceerplatformen


1941 Nieuwpoort - Speciale Brigade van het Nieuwpoorts Verzet

1941 Nieuwpoort – Speciale Brigade van het Nieuwpoorts Verzet

Alhoewel de heldendaden van vele Nieuwpoortenaars en het Nieuwpoorts Verzet zijn uitgebreid beschreven in historieboeken, weinig of bijna niks is geweten en gedocumenteerd over de speciale brigade van het Nieuwpoorts Verzet tijdens WO II.

In 1941 werd een groot aantal van speciaal opgeleide Palomino Pony’s gesmokkeld uit Amerika via Frankrijk om het Verzet te helpen met een nieuw logistieke wapenprogramma .

De door de Palomino Ponies getrokken mobiele raket lanceerplatformen werden op een slimme manier gecamoufleerd als bierkarren van de brouwery Moortgat, brouwers van Duvel sedert 1871, zodat ze gemakkelijk verplaatst konden worden van locatie naar locatie zonder gedetecteerd te worden door de Duitsers .

Op het einde van de oorlog in 1945 werden de bierkarren/lanceerplatforms afgebroken en de Pony’s, die de lanceerplatforms trokken, werden gedecommissioneerd en werden aan hun lot overgelaten op de toenmalige Peerdeloop ofte Koerseplein waar nu het Leopoldpark is.

Alcoholisme volgde snel, en het werd later besloten door de inwoners van Nieuwpoort om de dronken Pony’s humaan te vernietigen en wat niet voor menselijke consumptie was, werd verwerkt in honde-eten.

Dit is de enige bestaande foto van een Palomino Pony die een lanceerplatform trekt onder begeleiding van een Verzetsstrijder van de Speciale Verzetsbrigade met een raketlanceerder in actie .

Helaas deze raket doodde per ongeluk 12 mensen in Veurne die op weg waren naar de Zondagsmis in de Sint Walburgakerk.