Laatste Nieuws
Home - Nieuws Regio Kust - Mini Racing Club Op Zolder Vuurt Mini Space Shuttle Af in Nieuwpoort

Mini Racing Club Op Zolder Vuurt Mini Space Shuttle Af in Nieuwpoort


Miniatuur Racing Club Op Zolder uit Nieuwpoort Vuurt Mini Space Shutlle Af in Nieuwpoort

Miniatuur Racing Club Op Zolder uit Nieuwpoort Vuurt Mini Space Shutlle Af in Nieuwpoort

’s Werelds kleinste space shuttle, gebouwd door leden van de Mini Racing Club Op Zolder uit Nieuwpoort, en ontworpen om 90 % minder koolstof uit te stoten dan een standaard NASA space shuttle, was afgevuurd voor een testvlucht van op de Marktplaats in Nieuwpoort vanochtend vroeg.

De 2 meter lange shuttle, genaamd ‘Jan Turpin’, werd afgevuurd om 08:30 GMT van op het Marktplein door leden van de Mini Racing Club Op Zolder in Nieuwpoort, recht voor de Stadshalle en het Stadhuis nadat een sterke wind en noodweer de organisatoren gisteren gedwongen had de lancering uit te stellen .

Yves Vandemerelvede uit Nieuwpoort. 's Werelds kleinste astronaut

Yves Vandemerelvede uit Nieuwpoort. ’s Werelds kleinste astronaut

“De 1-man space shuttle is bedoeld om wetenschappers te helpen te begrijpen wat de mogelijkheden zijn van een kleiner, meer robuust ruimtevaartuig, maar meer belangerijk, het zal ook helpen de effecten van gewichtloosheid op personen die lijden aan achondroplasie, meer bekend als ‘dwerg-ism,’  te verstaan.” zei Flight Control  Officier Mark Van Jonckers van de Mini Racing Club Op Zolder uit Nieuwpoort, een mini racing club die al over 40 jaar bestaat en de oudste mini racing club is in het land

Astronaut en achondroplasie lijder, Yves Vandemerelvede, nu ’s werelds eerste kleinste mens die ooit in de ruimte vloog, vertelde via zijn on-board radio dat hij ‘over de maan ‘ was gedurende de lancering toen hij in de cockpit was.

Yves, het liefdekind van zijn vader en moeder, bracht enkele slopende maanden van intensieve training met de Newport Aeronautics and Space Administration (NASA) door vooraleer hij goedgekeurd was.

In een interview eerder deze week met Nieuwpoort Nieuws, Yves zei : “Ik kan het niet geloven dat deze dag eindelijk bijna hier is. Als alleen mijn vader me nu kon zien . God hebbe zijn zien.  Hij zou zo trots zijn geweest . “

Duizenden toeschouwers stonden langs de andere kant van de Marktplaats in Nieuwpoort om het spektakel met hun eigen ogen waar te nemen.

De booster-raket, een belangerijk deel van de miniatuur spaceshuttle, die nodig is om de shuttle in orbit te brengen, scheidde zich succesvol af van de mini-shuttle ongeveer 2 kilometer boven Nieuwpoort en landde ergens in het Koning Leopold Park, waar het later een monument zal bekomen nadat het geschildered is door Nieuwpoortse kinderen.

“Dat was gewoon onvoorstelbaar , ’t was net als iets je in de films ziet of zoiets.’  zei een opgetogen Jantje, een 7-jarige uit Nieuwpoort.

Zijn vader voegde eraan toe dat Jantje vroeg opgestaan had om de shuttle te zien en dat sindsdien hij niet gestopt heeft erover te praten.

“Hij kan niet wachten om terug naar school te gaan om het aan zijn vriendjes te vertellen”, aldus zijn vader, een plaatselijke winkeleigenaar.

Lees ook: Politie Westkust binnenkort in Episode van ‘World’s Most Dangerous Police Chases’

Jan Turpin maakt deel uit van een project, dat tot doel heeft om te bewijzen dat het versturen van kleinere space shuttles en nog kleinere astronauten in orbit rond de planeet is veel rendabeler en zuiniger dan de standaard brandstof en energievreters die in gebruik waren in Amerika en het team van enthoesiaste modelbouwkundigen van de Mini Racing Club uit Nieuwpoort waren de eersten die succesvol een funktionerende mini shuttle hadden ontworpen en gebouwd.

De shuttle is verwacht om terug op de aarde te landen begin volgende maandagochtend vroeg rond 4 uur in de militaire luchthaven van Koksijde.

Een triomfstoet zal door Nieuwpoort trekken op Paas Maandag en een ere-tribune zal op de marktplaats worden opgericht om 18:00pm op Zondag 5 April 2015.

Tee en broodjes zullen geserveerd worden in de Taverne Astra op de Marktplaats acheraf.