Laatste Nieuws
Home - Nieuws uit Nieuwpoort - Foto’s Van Gisterjaar: Marktstraat in Nieuwpoort en het trieste waargebeurde verhaal van Peter ‘ Petje de Kortn’ Provoost.

Foto’s Van Gisterjaar: Marktstraat in Nieuwpoort en het trieste waargebeurde verhaal van Peter ‘ Petje de Kortn’ Provoost.


Marktstraat in Nieuwpoort

Marktstraat in Nieuwpoort: Petje de Kortn met zijn trouwe viervoeter.

Het trieste maar waargebeurde verhaal van Peter ‘ Petje de Kortn’ Provoost.

Peter ‘Petje de Kortn’  Provoost , de schoenpoetser van de Marktstraat in Nieuwpoort was geboren in Sint Joris en reisde elke dag vijf lange kilometers naar zijn werk als schoenpoetser in Nieuwpoort op een hondekarretje, getrokken door zijn trouwe viervoeter, Blacky.

Peter Provoost, een overgrootvader van VRT TV-weervrouw Peggy De Meyer, verdiende zijn geld met schoenen te poetsen in de buurt van het Marktplein en Marktstraat in Nieuwpoort  en werd beschouwd als ‘ een beetje vreemd ‘ door de lokale Nieuwpoortse bevolking.

Lokale historicus en Nieuwpoortse stadsarchivaris dr F. Verhijselinck deelt mee met Nieuwpoort Nieuws dat Peter nietsvermoedende voetgangers liet verschieten door zich onder geparkeerde paardekoetsen te verbergen en dan op zijn handen vooruit te wiebelen, al roepend “Petje Wil Schoen Likken! Petje Wil Schoen Likken!”

“Er zijn veel gedocumenteerde verhalen van Petje’s capriolen . ” zei Verhijselinck . ” Eén in het bijzonder was hoe het eigenlijk kwam dat hij zijn beide benen verloor:

.“Lang,,lang geleden in de zomer van 1912 , Peter Provoost was een internationaal bekende, prijswinnende balzaaldanser en had de ganse wereld bezocht als jonge man. Hij ging prat op zijn designer kleding en schoeisel , en zou regelmatig een schoenpoetser bezoeken voor een  nieuwe glans voor zijn schoenen in de vele steden die hij bezocht . “

“Op een dag, terwijl hij in een drukke Parijse straat zijn schoenen liet poetsen, Peter keek op van zijn krant en zag zijn shoenpoetser de hak van zijn schoen likken . Hij deinsde terug en kokhalsde door de aktie van de schoenpoetser en trok -als uit reflex- zijn voet terug.”

Dhr Verhijselinck  zweeg voor een paar seconden, alsof hij zich voorstelde hoe het zou smaken om iemands schoen te likken..

“Peter vroeg de schoenpoetser waarom hij zo’n walgelijk ding deed, waarop de jonge schoenpoetser antwoordde :

‘ Voor goed geluk, monsieur , Ze zeggen als je de schoenhiel van een rijke man likt ,dan zal hun geluk jouw geluk worden”

Gefascineerd hoe degenen die schoenhakken likken gelukkig konden worden door de schoenhielen van anderen te likken, besloot dhr Provoost om het te proberen voor zichzelf  en trok zijn linkervoet naar zijn uitgestrekte tong toe.
 Helaas, hij kon gewoon niet de hiel van zijn schoen bereiken als gevolg van zijn strakke broek . Hij stond op, hopte rond op een voet, terwijl hij de andere probeerde te likken.

Getuigen zeggen dat Peter struikelde en verloor zijn evenwicht – net op het moment dat de tram voorbijging en de gietijzeren wielen hem in twee sneden, net boven zijn benen”

Na een pauze Verhijselinck ging verder:

Uit verdere getuigenissen en het accidentsreport blijkt dat Peter begon  te schreeuwen tegen de schoenpoetser en beschuldige hem van het accident met de vraag: ‘ Hoe dit ‘geluk’ kon zijn ? ‘ waarop de schoenpoetser antwoordde:

‘”Schoenen likken om geluk te krijgen als je al geluk hebt werkt niet. Het veroorzaakt pech ! “

“Na een zeer lange herstelperiode , Peter, sedert zijn ongeluk beter bekent in Nieuwpoort als Petje de Kortn , maakte zijn weg terug naar Sint Joris en begon te werken als schoenpoetser en liet nimmer een kans ontsnappen om zijn lot om te draaien  tot het einde van zijn dagen” aldus dhr Verhijselinck

Peter ‘Petje de Kortn’ Provoost overleed in 1917 op de rijpe leeftijd van 87 jaar , maar  blijft voortleven in de herinneringen van niet-aangespoelde Nieuwpoortenaars.