Laatste Nieuws
Home - Gezondheid - “Ik Steek Gewoon Het Theezakje In Mijn Mond En Dan Spoel Ik Het Door Met Kokend Water!” NN praat met thee verslaafden

“Ik Steek Gewoon Het Theezakje In Mijn Mond En Dan Spoel Ik Het Door Met Kokend Water!” NN praat met thee verslaafden


“Denk je dat dit een fucking grap is? ” terwijl ik probeer om niet te lachen, “Deze rotzooi ruïneert het leven van mensen!” vertelt de politieagent met wie ik op ronde was gisteren in de straten van Nieuwpoort.

Ik schaam me. Ik, net zoals vele Belgen en inwoners van Nieuwpoort, was in de ontkenning van een nieuw fenomeen die gekend is als  thee verslaving.

Vorig jaar heeft men in Nieuwpoort Lipton Thee ter waarde van 300 miljoen in beslag genomen die voor de binnenlandse markt bestemd was. Voor mijn onderzoek heb ik een vergadering bijgewoond, een ATV vergadering (Anonieme Thee Verslaafden)! Het jammere aanzicht van mensen die hun strijd tegen de verslaving delen terwijl ze zweven over een koekendoos en een vat bier zal voor altijd bij me blijven. De verwoesting dat thee veroorzaakt is echt.

Meerdere keren per dag stopt Johan Vanwareghem, een inspecteur van de lokale politie en hoofd van de TTU (Tactical Thee Unit), mensen op straat om hen te fouilleren en alle tekens van verslaving zijn er iedere keer aanwezig; kartonnetje melk, draagbare elektrische kampeerketel, een kopje, een theelepeltje en een beetje suiker.

“Waar ga je naar toe, he ventje? Op weg om een ​​kraan te vinden of is het weere van dadde, ja? “zegt Johan terwijl hij een man uit het raam van een huis trekt waar hij aan het inbreken was om zijn water te koken zodat hij de zoete nektar van de goden dat we thee noemen, kon drinken.

“Het zou onverantwoordelijk zijn om alleen deze vorm van verslaving te laten zien. De ‘stille meerderheid’ van hen zit gewoon thuis en ze nodigen vaak anderen uit om mee te doen in hun praktijken.
Kom aan, we kennen allemaal wel iemand. Jij bent er misschien ééntje… of je gebuur. Het wordt tijd dat de regio Westkust wakker wordt”.zei inspec. Vanwareghem.

lees ook: Ik vlieg beter wanneer ik gedronken heb! – Piloot Tom Verstraete uit Nieuwpoort Bad

Vervolgens leidt Johan me naar wat lijkt op een wachtrij buiten een tearoom in Nieuwpoort-Bad

“Ze verbergen niet eens hun ziekte, de trieste, zielige klootzakken,” merkt Johan op, duidelijk zichtbaar versleten door het werk dat hij doet gedurende de laatste tien jaar met de TTU. “We kunnen ze niet arresteren, het land zou tot stilstand komen.”

Op Johan’s suggestie, probeer ik om met één van de verslaafden in de rij te spreken. Ik bied een theezakje van de Colruyt aan dat ik van Johan gekregen heb. Ik ben niet zeker van de juridische implicaties van dit alles, maar ik ben vastberaden.

“Dat is verdomd gedroogd gras. Is dat wat je van me vindt? Wil je dat ik deze pis drink? “spuugde de nu woedende man die ik benaderde in mijn gezicht en die duidelijk ‘een T-OD’ had.

“Wel, je kunt mijn kloten kussen,” voegde hij eraan toe, voordat hij met tegenzin zijn preparaties voor het thee-ritueel maakte en het kopje thee naar zijn mond bracht.
De combinatie van deze thee, water, melk en suiker zou een niet-verslaafde doden, maar niet deze oude verslaafde en verweerde thee-pro.

Dit is een schokkende episode in mijn leven. De verslaafde was zo wanhopig op zoek naar een ‘tit’ (een thee-hit) dat hij bereidt was Coltuyt thee te drinken in plaats van Lipton.
Er is geen betere illustratie van hoe je het thee-probleem in het Vlaamse land kunt aantonen.

Voordat ik het weet, omringen andere theeverslaafden me:

“Heb je blaadjes?  Heb je wat suiker? Kun je een kopje lenen? Is dat marokkaanse muntthee? ” Ik ben overweldigd door de steeds groter wordende menigte…… Ze proberen mij te beroven!

“Kssch kssch !!!!” hist Johan, terwijl hij een in beslag genomen ketel vol met water in de cigarenaansteker van zijn geblindeerde politiewagen steekt. Het water in de ketel begint te koken en het schrille onmiskenbare geluid van de kokende ketel trekt de verslaafden die me aanvielen aan en ze begeven zich nu in een zombie-achtige wijze naar Johan die zijn politie-insigne onthult waardoor ze zich verspreiden. Opgelucht steek ik een sigaretje op en dank Johan voor de tijd dat ik met hem kon doorbrengen op patrouille.

Voor meer informatie en help met verslavingen, gelieve hier te klikken