Laatste Nieuws
Home - Nieuws Regio Kust - GOED NIEUWS: Fabreplein in Nieuwpoort krijgt nieuw Standbeeld ter ere van Schildpad Standbeeld

GOED NIEUWS: Fabreplein in Nieuwpoort krijgt nieuw Standbeeld ter ere van Schildpad Standbeeld


Fabre Plein Nieuwpoort krijgt nieuw Standbeeld ter ere van Schildpad Standbeeld

Fabreplein Nieuwpoort krijgt nieuw Standbeeld ter ere van Schildpad Standbeeld

Fabreplein in  Nieuwpoort ; De gemeenteraad van Nieuwpoort heeft de construktie aangekondigd van een gloednieuw standbeeld voor het Fabreplein in Nieuwpoort, een standbeeld ter ere van het standbeeld van Fabre’s Searching for Utopia, beter gekend als de ‘Schildpad’ op het Fabreplein in Nieuwpoort met een bescheiden kostprijs voor de belastingbetaler van € 6 miljoen euro.

“We voelden gewoon de behoefte om te erkennen dat het Fabre standbeeld op het Fabreplein in Nieuwpoort een zekere indruk heeft gemaakt in de loop der jaren en er is geen betere manier om dat te doen dan door een ander standbeeld op te richten ter ere van het standbeeld ‘ Searching for Utopia’, bevestigde  gemeenteraadslid Matthias Priem, (NV-A)

Inwoners van Nieuwpoort hebben al hun bezwaren tegen de construktie van een nieuw standbeeld op het Fabreplein in Nieuwpoort  geuit, maar een woordvoerster voor de gemeenteraad schoot scherp terug op elke kritiek.

“Sommige mensen hebben gezegd dat wij hier in de gemeenteraad gewoon geld verspillen, geld dat eigenlijk niet ons geld is, en dat is volslagen onzin. Als dat het geval was, hadden we 8 of 9 beelden ter ere van het Searching for Utopia standbeeld op het Fabreplein laten maken en dat hebben we niet gedaan. We hebben geleerd van onze fouten die we gemaakt hebben onder Crabbe. ” verdedigde schepen Greet Ardies-Vyncke (CD&V) die anoniem wenst te blijven.

Lees Ook Verontwaardiging bij Staketsel in Nieuwpoort nadat een walvis uit de zee getrokken werd, gewoon voor een selfie!

Lokale kunstenaar Geert Vanden Broucke was gekozen door een jury bestaande uit burgemeester Vanden Broucke om een ontwerp voor het nieuwe standbeeld te bedenken voor het Fabreplein dat ergens in het midden van 2025 te zien zou moeten zijn op het Fabreplein in Nieuwpoort.

“Utopisch denken en utopieën zijn altijd wel op één of andere manier in de kunsten aanwezig geweest, maar er waren periodes waarin de drang naar utopieën veel groter was.
Schrijvers en kunstenaars probeerden aan die drang tegemoet te komen, zoals bijvoorbeeld na de Tweede Wereldoorlog het geval was. Beeldende kunst heeft de verantwoordelijkheid om utopisch denken levend te houden. Ik denk dat de crisis in Europa de afgelopen jaren een vruchtbare grond voor utopisch denken is gebleken.” deelde artiest Vandenbroucke mee met Nieuwpoort Nieuws.

“Fabre had zijn origineel concept gebaseerd op het boek UTOPIA van Thomas More, want in veel opzichten zijn de problemen die Europa kende toen het boek werd geschreven nog steeds actueel.’ aldus Matthias Priem

(nvdr voor dommekloten: Thomas More 1478-1535 was een Engelse filosoof , theoloog en staatsman , de oorpronkelijke titel was De Optimo Rei Publicae Statu, Deque Nova Insula Utopia, uitgegeven in leuven in 1516)

“Alhoewel Jan Fabre een kunstenaar is van internationaal kalibre zou ik er hem graag op wijzen dat hij een paar vergissingen heeft gemaakt in zijn kunstwerk.. zoals de manier de ruiter (nvdr selfie-sculpture van Jan Fabre met een vrouwelijke expressie) de teugels vasthoud. Men kan zo niet met een paard rijden, laat staan een schildpad. En dan waarom is de schildpad een zeeschildpad die zich op het vasteland bevindt?
Is het een vrouwelijke zeeschildpad die haar eieren wil begraven op een strand? NEE! Dit is gemakkelijk te zien aan de staart en de vorm van het schild.” liet Beeldende Kunsten aficionado Priem weten zonder dat hij dit gevraagd was.

“Te lang heeft Nieuwpoort moeite gehad om artistische projekten te omhelzen, maar vanaf nu zal dit niet meer het geval zijn. Het eren van een standbeeld van een fictieve schildpad met een ruiter erop met een ander tweede standbeeld, is een enorme sprong voorwaarts voor ons als een bloeiende stad en ik ben blij dat ik degene ben die deze eer is toevertrouwd. Ik heb een paar ideeën maar die zijn nu nog in een vroege fase, maar er zal in ieder geval veel aandacht zijn voor borsten in mijn ontwerp. ” verklaarde artiest Vanden Broucke aan Nieuwpoort Nieuws in zijn atelier.