Laatste Nieuws
Home - Lifestyle - D-Day Veteraan uit Nieuwpoort: Als je TV programmas ziet zoals Expeditie Robinson en Jeremy Kyle, dan weet je dat het allemaal de moeite waard was!

D-Day Veteraan uit Nieuwpoort: Als je TV programmas ziet zoals Expeditie Robinson en Jeremy Kyle, dan weet je dat het allemaal de moeite waard was!


D-Day Veteraan uit Nieuwpoort: Als je TV programmas ziet zoals Expeditie Robinson en Jeremy Kyle, dan weet je dat het waard was

D-Day Veteraan uit Nieuwpoort: Als je TV programmas ziet zoals Expeditie Robinson en Jeremy Kyle, dan weet je dat het waard was

Nieuwpoortse D-Day-veteraan Gerard Kardeel ging in het leger in 1941 toen hij 18 jaar oud was. De heer Kardeel was slechts één van de duizenden jonge mannen in Belgie die hun ouderlijk huis verlieten om te vechten tegen de immer naderende nazi’s.

Ik ontmoette Gerard in een seniorenflat in Nieuwpoort waar hij de afgelopen 17 jaar verblijft aangezien hij geen familie heeft en niemand in de straat waar hij woonde was ervan bewust was dat hij alleen was. Hij zag er goed uit voor iemand van 95 jaar, maar het duurde eventjes voordat hij mijn klopje op de deur beantwoordde.

‘Excuseer me, ik had de televisie een beetje te luid,’ legde hij uit, terwijl hij me met een knikje uitnodigde. “Mijn oude oren zijn niet de beste sinds de oorlog. Al die kanonnen en geweervuur ​​hebben ze geruïneerd. ‘

Ik ging zitten in een stoel tegenover Gerard in zijn seniorenflat die hem 2000 euro per maand -meer dan zijn pensioentje- kost.

Jeremy Kyle was op de TV.

“Kijk eens naar die gemene lul,” zei hij, wijzend naar Jeremy Kyle. ” Altijd iedereen beoordelen die hij op de show uitnodigt. Ik kijk alleen maar in de hoop dat iemand hem een paar slagen in zijn gezicht geeft. ”

Een beetje speeksel ontsnapte uit Gerard’s mond toen hij het woord ‘hoop’ zei en het landde op mijn voorhoofd. Ik negeerde het uit respect.

Lees Ook Politieagenten knijpen stiekem hun tepels onder kogelvrije vest volgens onderzoek!

‘Gerard, het moet op 6 juni een heel angstaanjagende tijd voor je zijn geweest. Kun je me vertellen over je ervaring? “vroeg ik.

D-Day veteraan Kardeel had de leiding over een tankeenheid die op D-Day op weg was naar het front .

“Ik had een kater om je de waarheid te vertellen. We hadden allemaal een kater. We wisten wat we ons te wachten stond – eigenlijk, we wisten niet wat ons te wachten stond-  dus mijn tankeenheid Delta Zero en mezelf hadden de vorige nacht doorgebracht met een paar flessen jenever die we gestookt hadden van suikerbieten en aardappelen”, herinnerde hij zich.

“Man we waren dronken. Ik parkeerde mijn AGC-1 tank met de handrem met een zijwaarts slippend inparkeer manouevre in een keer, recht tegenover een Duitse infanterie eenheid.  Zelfs de Duitsers waren onder de indruk van mijn manouevre en stopten even met te schieten. ”

Gerard spuwde opnieuw, deze keer toen  het woord ‘indruk’ zei en in een kopje thee dat hij vasthield.

“Voor zover ik me kan herinneren hadden we uiteindelijk het kanon van de Duitsers geraakt en toen viel ik flauw.

“Ik werd wakker met een vreselijke kater de volgende dag toen een Engelse militaire doktor mijn hartslag controleerde. Naar het schijnt was het een succesvolle missie. De Engelsen gaven me zelfs deze medaille voor dapperheid! ‘

“Wat denk je dat er veranderd zou zijn als de geallieerden de oorlog verloren?” vroeg ik.

De veteraan was verrast door mijn vraag en beweegde een beetje om zijn zitpositie in de zetel aan te passen terwijl hij aan zijn knellende broek trok.

“Gotverrr! Ik weet het niet. Ik veronderstel dat zoiets zoals de Jeremy Kyle show, X-Factor of Expeditie Robinson of Willekerke niet zouden bestaan “antwoordde hij. “Als je zulke televisieprogramma’s ziet, besef je dat het allemaal de moeite waard was.

“Anders zouden we allemaal blond zijn met blauwe ogen kijken naar de Bundesliga of luisteren naar Bart Dewever die fragmenten van Mein Kampf op de radio reciteert.”

“Filip de Winter zou waarschijnlijk koning of president zijn. En al die recente WWII geldklopperijen zoals die WW-koers en all die hypocriete wereldleiders en staatshoofden die ‘Nooit Meer Oorlog’ zo hoog in hun vaandel dragen zouden hoogstwaarschijnlijk ook niet bestaan.”

“Heb je misschien een advies voor jonge mensen?” vroeg ik ten slotte.

“Ja, ga nooit in het verdomde leger en werk nooit met de politie en eet nooit gele sneeuw – ongeacht hoeveel geld iemand je biedt om dat te doen,” besloot hij.

Ik verliet Gerard waar hij zat terwijl hij  verder keek naar de rest van de Jeremy Kyle Show. Alleen..!

Luide kreten van “Stick your DNA results up your arse” waren te horen toen ik de deur achter me sloot.

Gerard Kardeel: D-Day veteraan en een echte held van onze tijd.