maandag , februari 19 2018
Home / Nieuwpoort Nieuws / Albert Monument Voldoet Niet Aan EU Richtlijn

Albert Monument Voldoet Niet Aan EU Richtlijn


Albert Monument Voldoet Niet Aan EU-Richtlijn

Foto: Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening – Nieuwpoort Stad

Het Koning Albert I Monument in Nieuwpoort, een van de mooiste monumenten in West-Vlaanderen en dat Belgie ooit gezien heeft, voldoet niet aan de strenge nieuwe EU Veiligheidsrichtlijnen.

Het net uitgevoerde renovatie initiatief van € 10.000.000 van het cirkelvormige Koning Albert I Monument dat een diameter van 30 meter en een hoogte van 57 meter heeft, te samen met een gloednieuw interaktief bezoekerscentrum, moet zich houden aan de door de Europese Unie strenge opgelegde veiligheidsrichtlijnen, waaronder de hoogtebeperkingen die het Stadsbestuur dwingen tot het verlagen van het Koning Albert Monument tot slechts 3 meter boven de zeespiegel .

Schepen voor Cultuur, Kerken – erediensten, Lokale economie, Herdenking WO I en WO II, Erfgoed en Onderwijs, dhr Geert Vanden Broucke (CD&V), vertelde Nieuwpoort Nieuws vandaag dat hoogte beperkingen zullen worden ingevoerd voor monumenten langs de ganse Belgische kust, waardoor veel andere gemeenteraden, zoals Nieuwpoort, hun monumenten moeten verlagen.

Het is relatief een kleine prijs dat we moeten betalen voor een dergelijke winstgevende toeristische attractie zoals het Koning Albert Monument in Nieuwpoort , ” zei hij . “Veiligheid is ons nummer één doel hier en we willen niet de toeristen naar huis zenden in een grafzerk, doen we nu ? “

Meer dan 30 kustlijn gemeenten worden momenteel beoordeeld voor hoogtebeperkingen van monumenten, waaronder Nieuwpoort met het beroemde Koning Albert I Monument, gesitueerd aan de rechteroever van de IJzer, bij het sluizencomplex ‘De Ganzepoot’.

“Het Koning Albert Monument is veel te hoog en moet worden verlaagd voordat iemand een ongeluk heeft.”

Stel je een tourbus vol met Walen of Engelsen voor die het monument bezoeken en ze vallen van het Koning Albert Monument . Het is zeker dat ze dood zouden zijn voordat ze de grond bereiken.” volgens gemeenteraadslid Ann Gheeraert

Maar het goede nieuws is dat we de bakstenen van ‘tmonument zullen recupereren om een stormvloedmuurtje te bouwen in plaats van zandzakjes te gebruiken zodat het nieuwe bezoekerscentrum niet kan overstromen”. voegde Mevr. Gheeraert er aan toe, nadat ze ook toegaf toe dat ze was gepesterd in school.

Deskundigen schatten het zal 12 maanden duren om het Koning Albert Monument in Nieuwpoort te verlagen tot een passend en veilig niveau en zal het lokale gemeentebestuur meer dan 10miljoen euro kosten.

De Duitse Bunker uit WO II die gevonden was bij het Koning Albert Monument Nieuwpoort zal ook deel uit maken van het renovatieproject

De heer Vanden Broucke bevestigde dat het Nigeriaanse monumentverlagingsbedrijf, Monuments-R-‘Us, is al gecontracteerd voor de operatie om het Koning Albert Monument in Nieuwpoort te renoveren, een taak die 200 banen zal scheppen in de lokale gemeenschap over een periode van twaalf maanden.