Laatste Nieuws
Home - Nieuws Regio Kust - Koning Albert Monument in Nieuwpoort Voldoet Niet Aan EU Richtlijn

Koning Albert Monument in Nieuwpoort Voldoet Niet Aan EU Richtlijn


Albert Monument Voldoet Niet Aan EU-Richtlijn

Foto: Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening – Nieuwpoort Stad

Het Koning Albert monument in Nieuwpoort, een van de mooiste monumenten in West-Vlaanderen en dat Belgie ooit gezien heeft, voldoet niet aan de strenge nieuwe EU Veiligheidsrichtlijnen.

Het net uitgevoerde renovatie initiatief van € 10.000.000 van  het cirkelvormige Koning Albert monument in Nieuwpoort, dat een diameter van 30 meter en een hoogte van 57 meter heeft, te samen met een gloednieuw interaktief bezoekerscentrum, moet zich houden aan de door de Europese Unie strenge opgelegde veiligheidsrichtlijnen, waaronder de hoogtebeperkingen die het Stadsbestuur dwingen tot het verlagen van het Koning Albert monument tot slechts 3 meter boven de zeespiegel .

Burgemeester van Nieuwpoort Geert Vanden Broucke (CD&V), vertelde Nieuwpoort Nieuws vandaag dat hoogtebeperkingen zullen worden ingevoerd voor monumenten langs de ganse Vlaamse kust, waardoor veel andere gemeentes, zoals Nieuwpoort, hun monumenten moeten verlagen.

“Het is relatief een kleine prijs dat we moeten betalen voor een dergelijke winstgevende toeristische attractie zoals het Koning Albert Monument in Nieuwpoort , ” zei hij . “Veiligheid is ons nummer één doel hier en we willen niet de toeristen naar huis zenden in een grafzerk, doen we nu ? ”

Meer dan 30 kustlijn gemeenten worden momenteel beoordeeld voor hoogtebeperkingen van monumenten, waaronder Nieuwpoort met het beroemde Koning Albert Monument, gesitueerd aan de rechteroever van de IJzer, bij het sluizencomplex ‘De Ganzepoot’.

“Het Koning Albert Monument is veel te hoog en moet worden verlaagd voordat iemand een ongeluk heeft.We mogen alle goede zaken die we gerealiseerd hebben niet op de helling zetten.”

Lees ook Derde Duitse Bunker Ontdekt bij Albert I Monument in Nieuwpoort

Stel je een tourbus vol met Walen of Engelsen voor die het monument bezoeken en ze vallen van het Koning Albert Monument. Het is zeker dat ze dood zouden zijn voordat ze de grond bereiken.” reageert cultuurschepen Greet Ardies-Vyncke die eerder met haar partijgenoten een cartoon festival had afgelast daar de cartoons de normen van de CD&V niet volgden.

Maar het goede nieuws is dat we de bakstenen van ’t monument zullen recupereren om een stormvloedmuurtje te bouwen in plaats van zandzakjes te gebruiken zodat het nieuwe bezoekerscentrum niet kan overstromen”. voegde Schepen Rik Lips er aan toe, nadat hij ook toegaf toe dat hij nu en dan-zoals iedereen-  gepest was in school.

Deskundigen schatten het zal 12 maanden duren om het Koning Albert Monument in Nieuwpoort te verlagen tot een passend en veilig niveau en zal het lokale gemeentebestuur meer dan 10 miljoen euro kosten.

De Duitse Bunker uit WO II die gevonden was bij het Koning Albert Monument Nieuwpoort zal ook deel uit maken van het renovatieproject

De heer Vanden Broucke bevestigde dat het Nigeriaanse monumentverlagingsbedrijf, Monuments-R-‘Us, is al gecontracteerd voor de operatie om het Koning Albert Monument in Nieuwpoort te renoveren, een taak die 200 banen zal scheppen in de lokale gemeenschap over een periode van twaalf maanden.