Laatste Nieuws
Home - Lifestyle - Aan De Wasdraad: Een Blik In De Wereld Van Competitief Was Drogen!

Aan De Wasdraad: Een Blik In De Wereld Van Competitief Was Drogen!


Aan De Wasdraad: Een Blik In De Wereld Van Kompetetief Was Drogen!

Aan De Wasdraad: Een Blik In De Wereld Van Competetief Was Drogen!

ER ZIJN spannende scènes te zien als een jurylid zijn hand over de handdoek streelt om te voelen als er een teken van vocht is … een pauze … en dan een witte vlag. Het is droog. Vancoillie gaat door naar de volgende ronde.

We hebben Maria Vancoillie, een Nieuwpoortse huisvrouw en tweevoudig Belgisch Was Drogen kampioen, sedert vanmorgen in de gaten gehouden tijdens haar deelname aan de regionale finales van de Was Drogen kampioenschappen dit jaar in Zoutenaaie, in een onmiskenbare hitte tegen felle lokale concurrentie.

Het is onze eerste keer op de Was Droog kampioenschappen en wat ons verbaasde het meest is de pure taktische vaardigheden van elke deelnemer: van het beoordelen van de weersomstandigheden tot het blijven waken bij de wasdraad in geval van regen, want elke professionele Droger legt hun hart en ziel op de standaard 8-kilogram was in een poging om de felbegeerde titel van Was Drogen Kampioen te bemachtigen.

Wasknijpers plaatsen, gebruik van haardrogers op batterijen, kledingrotatie, voorbijgaande wolken die de warmte van de zon belemmeren in de gaten houden, de was van de draad halen net voor een regenbui ….De spanning op een droogtoernooi kan ondraaglijk zijn en alleen echte kampioenen maken een kans.

“Iedereen kan een volle was in de wasdroger gooien en het gewoon vijf uur laten draaien”, zei Vancoillie, die al sinds haar 25ste deelneemt aan Was Drogen  wedstrijden.

“Op dezelfde manier kan iedereen zijn was op de radiatoren hangen en de thermostaat opdraaien. Maar dit is een echte vaardigheid, een kunst. Men moet in staat zijn om het weer te beoordelen, natte kleren aan de lijn te hangen en ze terug droog binnen brengen in minder dan twee uur “.

Vancoillie is een “pure hardcore Droger”, dat wil zeggen, iemand die alleen de waslijn gebruikt om de 8 kg standaardspectrum van kleding, sokken, handdoeken, lakens en broeken te drogen.

“Andere deelnemende Drogers geven er de voorkeur aan eerst de kleren te laten ronddraaien in een centrifuge om ‘de zware vochtgheid eruit te krijgen’ voordat ze aan de wasdraadworden gehangen worden, terwijl anderen op het einde van de wasmachinecycle de was een extra draai geven om ‘het te finaliseren.” volgens Maria

De 47-jarige moeder van twee kiest ervoor om de kleren eenvoudig op te hangen aan de wasdraad en de wind en de zon de rest te laten doen, waarbij ze een dual-line systeem verkiest boven een roterend paraplu-stijl droogrek, beide manieren zijn geaccepteerd door wedstrijdofficials en zijn vastgelegd in het Was Drogen Reglement

“Ik heb mensen hun kleren zien presenteren nadat ze in de droger waren gedraaid, maar ze zijn niet droog: ze zijn gewoon warm en vochtig”, pochte Vancoillie, die een pauze nam voor de Lakens-en-Dekbedovertrek-Drogen Discipline die later deze namiddag zal plaats vinden.

“Luchtdrogen is altijd het beste. Je zintuigen worden afgestemd op hints van regen of andere precipatie , zodat je precies weet wanneer je de kleren
van de wasdraad moet halen. In deze wedstrijd hebben ze replica-keukens en -veranda’s om in te drogen, je kunt ook de kleren laten ronddraaien in een van de centrifuges als ze het nodig hebben, maar je krijgt strafpunten voor het aantal elektriciteit dat je verbruikt. Ik droog mijn was op een draagbaar wasrek als dat nodig is,  en mijn techniek van handdoekafstand en sokkenplaatsing moet nog worden verslagen door alle Drogers die momenteel in Belgie nog steeds aktief zijn in de sport”.

We verlaten Maria om haar te laten concentreren op de rest van haar toernooi en we nemen aan dat tenminste een deel van haar focus moet liggen op de komende Wereld  Was Droog Kampioenschappen in Helsinki, waar ze het zal opnemen tegen haar oude rivaal Nakimuro Kobiahashi, de Japanse Drooglegende die na een driejarig verbod – handwringen van de was word niet getolereerd- terugkomt naar de sport.