Laatste Nieuws
Home - Nationaal Nieuws - ELECTRABEL: Prijsstijging Noodzakelijk Door Slechte Oogst Van Electriciteitspalen Door Te Droge Zomer

ELECTRABEL: Prijsstijging Noodzakelijk Door Slechte Oogst Van Electriciteitspalen Door Te Droge Zomer


ELECTRABEL: Prijsstijging Noodzakelijk Door Slechte Oogst Van Electriciteitspalen Door Te Droge Zomer

ELECTRABEL: Prijsstijging Noodzakelijk Door Slechte Oogst Van Electriciteitspalen Door Te Droge Zomer

ENERGIE provider ENGIE ELECTRABEL  heeft vandaag aangekondigd dat een nieuwe 6% stijging van de elektriciteitsprijzen onvermijdelijk en noodzakelijk is vanwege een slechte oogst van elektriciteitspalen deze zomer.

Het energiebedrijf meldde een drastische daling in de oogst van elektriciteitspalen dit jaar en verwacht een vergelijkbare prijsstijging in januarie 2019.

Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein vertelde  Nieuwpoort Nieuws dat de slechte oogst van het gewas een rechtstreeks effect op de prijs per Kilowatt zal hebben en dat  klanten tussen de 4 en € 5 per week meer zullen betalen, ongeacht hun energieverbruik.

“Het heeft allemaal te maken met het weer! Hoewel we  in verschillende delen van het land veel zon hadden over de afgelopen maanden , hebben we niet veel regen gehad! “zei hij.

“We hebben niet alleen minder palen, maar we produceren slechts de helft van de elektriciteitspalen vergeleken met de oogst van vorig jaar.”

Elektriciteitspalen zijn de belangrijkste bron van energie in Belgie en de palen kunnen tussen 25.000 tot 30.000 kilowatt per paal produceren .

LEES OOK: Nieuwe Dresscode van kracht voor toeristen (heren) deze zomer in Nieuwpoort

Philippe Van Troeye, CEO van Electrabel, zei dat dit jaar de gewassen slechts 15.000 Kw produceerden en dat electriciteitsprijzen verder konden stijgen. Later ontkende hij berichten dat de prijsstijging alles te maken had met het naderende winterseizoen en niet met de mislukte oogst.

“Het is enkel maar een  toeval dat de winter na het elektriciteitspalenoogstseizoen komt. Dat is alles! Helaas kan Electrabel  de loop van de natuur niet beïnvloeden.” voegde hij eraan toe.

Ondertussen tonen de cijfers van het ministerie van Financian  een significante stijging van de energiekosten in Belgie van jaar tot jaar en er wordt verwacht dat de gemiddelde factuur van twee maanden tegen 2019 in de vijf cijfers zal zijn.

“Volgens onze leden was 2018 het slechtste jaar ooit voor de electriciteitspalenoogst . We hebben het nog nooit zo slecht gezien. Sommige van de palen zouden dit jaar niet eens een vibrator kunnen aandrijven. ‘ zei voorzitter van de Belgische Boerebond Sonja De Becker.

De liefdadigheidsinstelling Netwerk Tegen Armoede zei dat de prijsstijging dit jaar Kerstmis voor iedereen naar de kloten zou helpen daar het beschikbaar inkomen dat nodig is om cadeautjes te kopen zal dalen en adviseerde financieel worstelende gezinnen om zo vlug mogelijk nep-elektriciteitsabonnementen op te zetten en de naam elke twee maanden te veranderen om te voorkomen dat ze moeten betalen of afgesneden worden.